Participació a un Workshop internacional

El Dr. Héctor Simón ha participat com a ponent al Workshop internacional “EU Economic Governance and the Charter of Fundamental Rights” tot parlant de les execucions hipotecàries i els denominats non-performing loans. El Workshop va tenir lloc el divendres 26 d’octubre a la seu de la Open Society Foundations a Brussel.les en el marc d’un Projecte que té com a objectiu analitzar de quina manera la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea pot influenciar en el funcionament ordinari de les institucions europees, com el Banc Central Europeu.

Presència de la Càtedra UNESCO d’habitatge al Barcelona Meeting Point (BMP) 2018

Els dies 25 i 26 d’octubre la doctoranda de la Càtedra UNESCO d’habitatge Gemma Caballé Fabra va assisitir al Barcelona Meeting Point 2018 per conèixer les noves tendències del sector immobiliari, especialment en l’àmbit del “proptech”, que inclou temes com la domòtica, els smartcontracts, el blockchain, les agències immobiliàries online, etc. Una de les conclusions que se n’extreuen del congrès és la importància creixent de la tecnologia al sector immobiliari.

D’altra banda, Laura López, Directora de la Fundació “Mutua de Propietarios” també va presentar en el mateix congrès l’estudi  sobre l’accessibilitat dels habitatges españols realitzat de forma conjunta amb la Càtedra UNESCO d’habitatge.

Al comitè de coordinació d’ENHR a Atenes

El Dr Sergio Nasarre ha participat a la reunió semestral del Comitè de coordinació de l’European Network for Housing Research (ENHR), la major xarxa d’investigadors sobre habitatge d’Europa. La reunió va tenir lloc a Atenes els dies 26 i 27 d’octubre de 2018. A la reunió, el Dr. Nasarre va presentar la primera proposta de nous estatuts de l’organització internacional i es van tractar els detalls sobre el congrés internacional a celebrar en aquesta ciutat a l’agost de 2019.

Visita a la Science Gallery de Dublín

El Director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge ha estat visitant, juntament amb Regió del Coneixement, el Science Gallery de Dublin per a desenvolupar a nivell local un projecte de transferència de coneixement des de la Universitat Rovira i Virgili i els Instituts de Recerca. El Dr. Nasarre i el Sr. Ferrer ha tingut l’oportunitat d’entrevistar-se amb diversos responsables d’aquest servei del Trinity College on han comprovat el tipus d’organització i l’èxit d’aquest innovador sistema d’explicació de la ciència a la ciutadania.

Publicació del llibre “Un nou dret d’arrendaments urbans per a Catalunya per a afavorir l’accés a l’ habitatge”

El Prof. Dr. Sergio Nasarre Aznar, el Dr. Héctor Simón Moreno i la Dra. Elga Molina Roig han codirigit el llibre “Un nou dret d’arrendaments urbans per a Catalunya per a afavorir l’accés a l’ habitatge” (Atelier, 2018), en el que també han participat altres investigadors de la Càtedra. Aquesta obra és el resultat de set anys estudiant i comparant els règims de lloguer dels 28 països membres de la Unió Europea, i es proposa un model d’arrendaments urbans basat en el que tenen els tres països del nostre entorn amb una major taxa de lloguer (Alemanya, Suïssa i Àustria). Aquest model va servir com a base de les línies orientadores d’un grup de treball organitzat per la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya durant els anys 2016 i 2017 i ara té l’ocasió de fonamentar un nou dret d’arrendaments urbans que, pensant en els interessos i en l’equilibri de les dues parts de la relació contractual, pugui afavorir l’accés a l’habitatge de lloguer i el converteixi en una veritable alternativa a la propietat.

La Dra. Estela Rivas contribueix en el llibre “Aspectes financers i tributaris del patrimoni immobiliari”

La Dra. Estela Rivas ha participat en el llibre “Aspectes financers i tributaris del patrimoni immobiliari” dirigit per la Dra. Gemma Patón de la Universitat de Castella-la Manxa (editorial Wolters Kluwer). Ha redactat el capítol titulat “Economia col·laborativa en el sector de l’habitatge: les plataformes de finançament immobiliària participatives”, en què s’analitza el crowdfunding immobiliari.

14è Workshop Interdisciplinar: expropiacions, assegurances i drets humans

El dia 16 d’octubre es va organitzar el 14è Workshop Interdisciplinar: expropiacions, assegurances i drets humans, en el qual va participar la Dra. Cristina Argelich de la Universitat de Cadis amb la ponència sobre “Els defectes sense virtuts del sistema expropiatori autonòmic: algunes lliçons d’Anglaterra i Gal·les”; el Sr. Àlex Mestre, President del Consell Català de Mediadors d’Assegurances amb la ponència sobre “L’operador banca-assegurances a l’assegurança de la llar”; i el Dr. Héctor Simón Moreno de la URV amb la ponència la “La Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i la constitucionalització del Dret privat: una nova via per protegir el dret a l’habitatge?”.

Participació al congrés TENLAW a Malta

La Dra. Rosa M. Garcia Teruel ha participat al congrés TENLAW celebrat a La Valletta, Malta, els dies 11 i 12 d’octubre. La seva comunicació versà sobre els reptes dels lloguers fets amb contractes intel·ligents. Aquest congrés va ser organitzat pel Dr. Kurt Xerri, investigador visitant de la Càtedra, i la Sra. Maridalia Rodríguez i l’Alessandro Dinisi, investigadors predoctorals, van presentar també la seva recerca.

Inici de la 6ª Edició del Curs d’Agent Immobiliari i Gestió de la Propietat 2018/2019

El dissabte 29 de setembre va tenir lloc la inauguració i la primera sessió del Curs d’Agent Immobiliari i Gestió de la Propietat 2018/2019, que organitza conjuntament la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili i el Col·legi d’Agents Immobiliaris de la Província de Tarragona i que ofereix la Fundació URV. El Curs, que enguany engega la sisena edició, habilita per a exercir la professió d’agent immobiliari d’acord amb el que disposa la Llei 18/2007 i el Decret 12/2010.

“El Llindar”, el joc de rol per sensibilitzar sobre el sensellarisme

La Càtedra UNESCO ha produït un material ludificat per conscienciar sobre les causes del sensellarisme i el paper de les entitats socials. Aquesta activitat s’ha desenvolupat a l’Institut Vidal i Barraquer el dia 27 de setembre de 2018, per a que els alumnes de secundària es posin en la pell de persones en risc.

L’activitat està basada a l’Informe “Promoting protection of the right to housing – Homelessness prevention in the context of evictions”; l’investigador principal del qual és el Dr. Padraic Kenna (NUI) i que investigadors de la Càtedra van co-coordinar

Els autors són Jan Gonzalo Iglesia, Jordi De Andrés Cardona i Javier Coca Sánchez; i la il·lustració, disseny gràfic i maquetació per part de Neus Sabaté  Barrieras.

https://housing.urv.cat/experiencia-el-llindar/