daad

La Càtedra forma part del Projecte DAAD, que porta com a títol: The Housing Markets of Southern Europe in face of the crisis (Els Mercats d’Habitatge d’Europa del sud davant la crisi).

Aquest consisteix en l’assistència i participació  d’alguns dels investigadors de la Càtedra en el seminari que tindrà lloc a la ciutat alemanya de Görlitz de l’1 al 5 de desembre del 2013; i que culminarà amb la publicació d’un llibre al 2014.

La temàtica principal d’aquest projecte se centra, tal i com indica el seu títol, en els mercats d’habitatge de l’Europa del sud, els quals són: Portugal, Espanya, Itàlia, Grècia i Xipre. Aquests són països on el mercat de l’habitatge es troba en el centre de la crisi econòmica i financera, a la qual se li sumen les retallades del pressupost públic en tots els sectors (entre ells, el de l’habitatge). A més, són països amb unes polítiques d’habitatge semblants, amb estructures i característiques comunes, que justifiquen el seu estudi conjunt i comparat. El fet de realitzar investigació comparativa, a més, permet exposar, identificar i adoptar línies o mètodes de bona pràctica, i evitar així, errades ja comeses en un passat recent.

La pregunta bàsica a respondre és: en quins sentits són diferents els sistemes d’habitatge als països sud-europeus? Com a models de referència podríem posar a països com Alemanya, França, el Regne Unit i els Països Baixos.

En definitiva, es pretén la creació d’un grup de recerca interdisciplinari i multinacional, que aprofundeixi en els temes mencionats i on es posin de relleu les polítiques d’habitatge d’aquests països, i on es busquin i proposin solucions per redreçar els problemes del mercat de l’habitatge sorgits de la crisi.