Títol: Liquid Housing: Addressing the housing “liquefaction” process after three crises: a pilot case in the city of Tarragona

Entitat finançadora: FutuResilience Project. European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under gran agreement No 10109445 (https://futuresilience.eu)

Coordinació: Dr. Héctor Simón Moreno (Càtedra UNESCO d’habitatge de la
URV)

Socis: Càtedra UNESCO d’habitatge de la URV, Universitat NUI Galway

Duració: 1 any

La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili ha estat escollida pel Projecte europeu FutuResilience per portar a terme un projecte pilot a la ciutat de Tarragona.

L’objectiu principal del projecte, que compta amb el suport i la col·laboració del Servei Municipal d’Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, és examinar i comprendre el fenomen del “Liquid Housing” a la ciutat de Tarragona, que es caracteritza per la idea que gairebé qualsevol cosa es pot considerar avui dia com un habitatge adequat. Aquest fenomen és la conseqüència de la crisi financera mundial de 2007 i les crisis derivades de la COVID-19 (2020-2021) i la inflació de 2022. En efecte, els processos d’urbanització, la despoblació rural i l’escassetat d’habitatge social i assequible han contribuït a que l’habitatge no sigui assequible per a les famílies amb menys ingressos a les principals àrees urbanes. Els poders públics, en comptes d’impulsar una propietat de l’habitatge assequible i tan distribuïda com sigui possible, han optat durant els darrers  15 anys en oferir a les llars menys benestants títols cada cop més febles, evolucionant des de la propietat d’un habitatge al lloguer, el cohousing i la okupació d’habitatges. La distinció entre el qué és un “habitatge” (amb un  títol clar, estabilitat, qualitat i adequació) i un “refugi provisional” s’ha tornat cada cop més difuminada. Exemples i manifestacions del fenomen del “Liquid Housing” són les situacions d’okupació, el sotsarrendament il·legal, el lloguer compartit forçós, els habitatges sobreocupats o deficients i els habitatges buits, molts dels quals son reconeguts internacionalment com situacions de sensellarisme ocult.

El projecte pilot pretén examinar i comprendre aquestes manifestacions del fenomen del “Liquid Housing” des d’un enfocament interdisciplinari i internacional, un repte que afecta al dret a l’habitatge i la dignitat humana, però també a d’altres drets com el dret de propietat privada o la vida privada i familiar. Si bé a nivell local existeixen estratègies per abordar aquesta problemàtica, les dificultats per detectar aquest fenomen i la manca de polítiques efectives d’habitatge dificulten la capacitat i la resiliència del municipi per abordar aquesta problemàtica, que va més enllà del propi dret a l’habitatge ja que també pot tenir implicacions socials, econòmiques, polítiques i ambientals per a la societat.

Això implica la recollida de dades estadístiques, la realització del treball de camp, la implicació de les parts interessades i la formulació de recomanacions polítiques basades en els escenaris futurs identificats. L’objectiu és aportar evidències empíriques, conscienciar i proposar solucions per abordar la complexitat del fenomen del “Liquid Housing”.

Més informació a: https://futuresilience.eu/future-resilience-labs/liquidhousing

Per a obtenir dades, la Càtedra ha engegat un qüestionari, que ens permetrà obtenir i analitzar dades essencials per aquest projecte i poder treballar amb possibles solucions. La vostra participació és fonamental, ja que el seu coneixement i observació directa de la comunitat ens pot proporcionar elements significatius que altrament podrien passar desapercebuts.

Us demanem que respongueu a les següents preguntes en qualitat de membre de la junta del vostre edifici. No us portarà més que uns minuts.

Enquesta junta comunitat: https://forms.office.com/e/wCkb7AhFpx

D’altra banda, també volem comptar amb l’opinió de la ciutadania i, per això, hem dissenyat un segon qüestionari que ens agradaria que pogués reenviar totes les persones de la vostra comunitat i contactes que visquin a Tarragona. També podeu respondre com a persona resident a la ciutat (en aquest cas no com a membre de la junta sinó com a ciutadà/ana).

Enquesta ciutadania: https://forms.office.com/e/7TDAXd2h87

Agraïm per avançat el seu temps i la seva ajuda en la difusió.