“El Umbral” (“El Llindar”)
Dades tècniques
Nom de la pel·lícula: “El Umbral” ( “El Llindar”)
Format: documental
Productor: Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili
Director: Marc Solé Monserrat
Productor executiu: Isidre Monreal Ruestes
Director de fotografia: Ariadna González Barrera
Dissenyador de so: Héctor Ferrer Cucalón
Temps d’execució: 45/60 minuts
Anys del rodatge: 2016/2017
Sinopsi
S’ha calculat que hi ha 4,1 milions de persones sense llar a tot Europa. A Espanya, el nombre de persones sense llar ateses a centres assistencials, instal·lacions mèdiques i menjadors comunitaris durant 2012 va ser de 22,938. El 45% d’elles es van quedar sense llar perquè van perdre la feina i el 20,9% van perdre les seves llars com a conseqüència de la separació de les seves parelles. La meitat de les persones sense llar tenen fills i el 44.5% d’elles han estat en situació de sense llar per més de 3 anys.
La Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili produeix “El Umbral”. “El Umbral” és un llargmetratge documental sobre el risc de perdre la llar i els fenòmens dels desnonaments i del sensellarisme, que funciona sobre la base científica de l’informe europeu “Promoting protection of the right to housing – Homelessness prevention in the context of evictions”, l’investigador principal del qual és el Dr. Padraic Kenna (NUI) i que els investigadors de la Càtedra van ajudar a co-coordinar i redactar. L’informe proporciona una àmplia gamma de polítiques internacionals que podrien ajudar a prevenir, tractar o reaccionar davant els desnonaments i el sensellarisme.
“El Umbral” vol mostrar i donar veu a totes aquelles persones que no tenen una llar, juntament amb les opinions d’experts internacionals que estudien aquest fenomen. Ofereix una visió europea de les causes i els efectes dels desnonaments i del sensellarisme des d’una perspectiva interior, en la qual les experiències personals viscudes es relacionen amb les dades reals proporcionades en l’informe. Mostra qui està darrere dels números.
El fet de no tenir una llar pot portar a una situació que no només significa la manca d’accés a una propietat física, sinó que també és una situació realment dramàtica que habitualment afecta severament a les persones sense llar com a individus. Aquesta és la realitat amb la que milions de persones a tot el món han de lluitar cada dia. “El Llindar” vol augmentar la consciència social i política sobre la manca d’habitatge i l’exclusió de l’habitatge per activar la consciència social i cridar a l’acció als responsables polítics. També vol mostrar com de simple és caure en la manca d’habitatge i l’exclusió residencial, és a dir, que fàcil és creuar el llindar. Qualsevol pot trobar-se en aquesta situació pel mer fet d’incomplir amb el pagament de la renda, quedar-se sense feina o per una ruptura sentimental. Per a moltes persones sense llar, veure’s dormint al ras (un dels 12 tipus de persones sense llar d’acord amb la Taula ETHOS de FEANTSA) va ser i és un perill que cap d’ells va veure venir i que els va agafar desprevinguts.
Per a més informació, podeu consultar la web dedicada a l’experiència “El llindar”.
Veure també l’experiència de simulació per a la sensibilització sobre el sensellarisme per a estudiants de +15 anys a l’àmbit escolar o grups a https://housing.urv.cat/experiencia-el-llindar/