Investigadors i investigadores

Donat que la Càtedra té un caràcter internacional i interdisciplinar, resta oberta a  aquells/es investigadors/es que puguin aportar un avenç en el coneixement en temes d’habitatge i que desitgin contribuir amb algun dels projectes que estigui desenvolupant la Càtedra.

A continuació es relacionen els investigadors i les investigadores que pertanyen al Grup de Recerca d’Habitatge i que treballen o han treballat  a la Càtedra.

Dr. Héctor Simón Moreno

Director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge

És doctor en Dret amb menció europea i actualment és professor agregat de Dret Civil a la Universitat Rovira i Virgili. És autor de més de 70 articles científics i capítols de llibres, així com de tres llibres sobre drets reals i hipoteques (l’últim sobre hipoteca inversa, Tirant lo Blanch, 2018). Ha participat en més de 50 conferències i esdeveniments científics en diversos països europeus. Ha fet estades de recerca en diverses universitats i centres d’investigació europeus com la Universitat d’Oxford, la Universitat de Birmingham, l’Associació de Bancs Hipotecaris Alemanys i el Centre for Housing Law, Rights and Policy de la Universitat Nacional d’Irlanda, Galway, en la que ha realitzat una estada de recerca de sis mesos (2018). Ha participat en diversos projectes d’investigació en habitatge a nivell nacional i europeu sobre lloguers, adquisició transfronterera de béns immobles, economia col·laborativa i “tokenització”, ha liderat 2 projectes sobre hipoteques inverses (2015) i arrendaments urbans a Catalunya (2017) i lidera un sobre arrendaments urbans (2023). Pertany a la Xarxa d’beques Leonardo de la Fundació BBVA, ha format part del Grup de Treball sobre l’usucapió de béns immobles de la xarxa europea Common Core of European Private Law i és un dels coordinadors del Southern European Housing Working Group de la Xarxa Europea European Network for Housing Research (ENHR). Els seus principals camps de recerca són els drets reals, el dret contractual, els drets humans, l’habitatge i el dret hipotecari.

Dra. Núria Lambea Llop

Sots-directora de la Càtedra UNESCO d’Habitatge

És doctora cum laude en Dret amb menció internacional i Premi extraordinari (2020), Màster en Dret de l’Empresa i de la Contractació (2014, millor expedient acadèmic) i llicenciada en Dret (2013), els tres per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és Sots-directora de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora postdoctoral en la mateixa, així com co-directora del Postgrau en Polítiques d’Habitatge de la Fundació URV, on també imparteix docència. És també docent al Curs Agent Immobiliari i Gestió de la Propietat (Fundació URV), al Màster en Dret de l’Empresa i de la Contractació, al Grau de Dret i als Dobles Graus de Dret i Relacions Laborals i ADE i Dret de la URV.

Investigadora en 9 projectes competitius a nivell nacional i 3 a nivell internacional, en matèria de polítiques d’habitatge, habitatge social i assequible, habitatge col·laboratiu, tinences en l’habitatge i gestió de l’habitatge. En el marc de la seva recerca, ha publicat 1 llibre, 17 articles i capítols de llibre, i realitzat més de 40 ponències i comunicacions en 12 països. Ha realitzat tres estades de recerca a la TU Delft (Països Baixos, 2014), a la Universitat de Birmingham (Regne Unit, 2017) i a la NUI Galway (Irlanda, 2018).

Ha format part de l’equip redactor d’informes científics per a diferents organismes públics i ha contribuït en l’elaboració de plans municipals d’habitatge. Representant de la Càtedra UNESCO d’Habitatge URV en la Xarxa d’atenció integral a les persones sense llar de Tarragona i en el Consell Municipal de l’Habitatge de Reus; també col·labora periòdicament amb diferents mitjans de comunicació.

Les seves línies de recerca principals són les polítiques d’habitatge, l’habitatge social i assequible, les tinences intermèdies, el sensellarisme i els pisos turístics.

Orcid ID: 0000-0001-6925-3530

Dra. Gemma Caballé Fabra

És investigadora postdoctoral a la Càtedra UNESCO d’Habitatge. Doctora en Dret com laude amb menció internacional va obtenir una beca de la Generalitat de Catalunya (Beca FI 2017) per cursar el doctorat sobre els nous reptes de la professió de la intermediació immobiliària a Espanya. Llicenciada en Dret amb Premi extraordinari (2014) i Màster en Dret Mercantil i Contractual (2015), també amb Premi extraordinari. Ha fet dues estades de recerca a la Universitat d’Essex (Regne Unit, 2015) i al Cambridge Center of Property Law de la Universitat de Cambridge (Regne Unit, 2017). Al 2016 va dirigir un projecte finançat per la Fundació Banc Sabadell per estudiar el règim jurídic de “condohotels” a Espanya. Els seus principals àmbits de recerca són la professió de la intermediació immobiliària, els “condohotels”, les tinences intermèdies i les polítiques d’habitatge. Ha estat membre de projectes competitius com la reforma de les tinences d’habitatges (Ministeri d’Economia i Competitivitat 2015-2017), sobre els principis que guien una nova Llei d’arrendaments urbans (CEJFE 2016-2017) i actualment és membre del grup de recerca sobre habitatge col·laboratiu (Ministeri d’Economia i Competitivitat 2018-2020). En el marc de la seva recerca, ha publicat diversos articles i capítols de llibres i ha participat en conferències i workshopstant a nivell internacional com nacional (Lisboa, Belfast, Tirana, Barcelona, ​​Madrid, Saragossa, Sevilla, Tarragona, Reus, Tortosa, Valls). Actualment, Gemma imparteix classes d’impartició en el Curs avançat d’Agents Immobiliaris i Gestió de Béns Immobles (Fundació URV), en el Grau en Dret, en el Doble Grau d’Administració i Direcció d’Empreses i de Dret, i en el Doble Grau de Dret i Relacions Laborals i Ocupació .

Dra. María Paula Rodríguez Liévano

És llicenciada en Dret a la Universitat de Ibagué-Colombia (2010-2015), Màster en Estudis Avançat en Administració i Dret Públic de la URV (2016-2017), el títol ha estat convalidat i reconegut per als efectes acadèmics i legals a Colòmbia com a equivalent al títol de Magister en Dret Públic, i doctora en Dret de la URV (2019-2023). La seva tesi doctoral va versar sobre l’operativitat dels drets humans a l’habitatge col·laboratiu, especialment a les comunitats cohousing i la seva fórmula jurídica de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. Els principals camps de recerca són els drets humans, l’habitatge col·laboratiu i les cooperatives d’habitatge. 

Prof. Dr. Sergio Nasarre Aznar

Fundador y primer director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge (2013-2021)

És catedràtic de Dret civil a la Universitat Rovira i Virgili, doctor europeu en Dret i màster en Economia immobiliària per la Universitat de Cambridge. Durant 15 anys va ser magistrat suplent de l’Audiència Provincial de Tarragona (2004-2018). Fundador i primer director de la Càtedra UNESCO d’habitatge URV (2013-2021). Des del 2008 és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació. Li va ser concedit el Premi ICREA a l’excel·lència de la investigació 2016-2020. Consultor en diversos organismes internacionals com la Comissió Europea, la FAO o Amnistia Internacional, entre el 2018 i el 2020 va ser assessor del Ministeri alemany de l’Interior, de la Construcció i de la Comunitat per a la implementació de polítiques d’habitatge a Europa a la seva Presidència europea el 2020. Els anys 2020 i 2021 va ser assessor del Projecte de prospectiva “Espanya 2050” de la Presidència del Govern. És autor de cinc llibres sobre habitatge, el mercat hipotecari i el dret de danys, sent els darrers “Los años de la crisis de la vivienda” (2020) i “La gran apuesta” (2021). Ha coordinat nou més i és autor d’altres 110 treballs científics a 12 països, alhora que ha impartit més de 260 conferències en altres 26. Ha dirigit 10 tesis doctorals i ha participat en l’elaboració de cinc normes relacionades amb l’habitatge. És investigador principal o ha participat en 50 projectes de recerca competitius, liderant-ne 17, com alguns de la Comissió Europea i del Parlament Europeu en matèria d’arrendaments, desnonaments i sensellarisme, adquisició transnacional d’immobles, consumidors hipotecaris i economia col·laborativa.

Veure CV Dr. Sergio Nasarre Aznar

Dra. Blanca Deusdad Ayala

És professora agregada de l’àrea de Treball Social del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Llicenciada en Antropologia i Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona. Va ser becària Postdoctoral Fulbright/Generalitat de Catalunya 2003 i va fer estades a la Universitat de Boston i a la Universitat de Harvard, on va treballar sota la direcció de la Prof. Liah Greenfeld. Ha fet estades de mobilitat a la Universitat de Hertforshire a la Gran Bretanya i a la Universitat de Bolonya. El 2008, va guanyar el XII Premi Batec d’educació i innovació docent que atorga l’Ajuntament de Lleida. És investigadora activa per la URV  i membre d’un grup consolidat de la Generalitat. En l’actualitat és investigadora i líder d’un dels grups de treball del Projecte europeu COST Action IS1102 Social Services, welfare state and places. També participa en dos projectes I+D+i del Pla Nacional. Les seves línies principals de recerca són la cura a la gent gran i els diferents models d’habitatges adaptats a l’edat, els serveis socials i les transformacions en l’àmbit dels serveis i l’atenció a les persones com a conseqüència de la crisi econòmica. Imparteix classes de Societats del Benestar i Polítiques Socials al Màster d’Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social de la URV i sobre conflicte social i intervenció social al Màster de Mediació en l’àmbit del Dret Privat que organitza la Fundació URV.

Dra. Àngels Galiana Saura

La Dra. Àngels Galiana és professora agregada de Filosofia del Dret a la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV des de l’any 1997. Ha participat en diversos projectes d’investigació autonòmics,  nacionals i internacionals. Ha publicat dues monografies, ha participat en diverses obres col·lectives, així com articles en revistes nacionals i internacionals sobre les seves principals línees de recerca:  teoria de la legislació i tècnica legislativa, drets humans, mediambient, estrangeria i immigració i drets socials. Actualment és Secretària de la Facultat de Ciències Jurídiques.

Dra. Carmen Gómez Buendia

Professora agregada en el Dret romà. Doctora Europea en Dret i Premi extraordinari de Doctorat 2011. Directora del Màster en Dret de l’Empresa i de la Contractació de la URV des de l’any 2015. Actualment està dirigint 2 tesis doctorals. Autora d’una monografia, 4 capítols de llibres i 6 articles en revistes indexades, entre altres publicacions més petites. Ha participat en més de 25 conferències internacionals, entre ells el congrés anual de la Societat Internacional Fernand de Visscher pour l’Histoire des Droits de l’Antiquité. Estades de recerca a la Universitat LMU-München (Alemanya), Pavia, Frederic II di Napoli (Itàlia) i Oxford (Regne Unit). Membre de 9 projectes d’investigació. Ella és l’investigadora principal del projecte DER2016-75518-P concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, Regulae iuris en les relacions obligatòries legals: història textual, la interpretació, la pràctica (2017/2019). Els camps d’investigació: el procediment civil romà clàssic, Els fonaments de dret privat europeu, Obres Públiques en el dret romà postclàssic i Justinià, datio en solutum, i la protecció del patrimoni cultural immoble.

Dra. Maria Font i Mas

Professora i responsable de l’àrea de Dret internacional privat de la Universitat Rovira i Virgili des de 2005. Doctora europea en Dret per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diferents estades d’investigació a les Universitats de Lyon, Torino, Nijmegen, Aberdeen, MGHill (Montreal) i a l’Institut Suís de Dret comparat. D’entre les línies d’investigació destaca l’estudi de la persona jurídica en àmbit internacional i interregional, així com les polítiques legislatives europees sobre les organitzacions de l’Economia social, en especial la fundació i els charitable trust.  En dret processal internacional investiga la lliure circulació de documents públics extrajudicials en àmbit de la Unió Europea des de la vessant de la seva execució, notificació, registre i autentificació. Participa en projectes internacionals d’investigació de la URV i de la UB sobre temàtiques com són: el registre de transaccions immobiliàries internacionals o l’aplicació dels reglaments europeus per part dels tribunals espanyols. És responsable de la Clínica Jurídica dels Negocis del Màster de Dret de l’empresa i de la contractació.

Dra. Diana Marín Consarnau

Professora de l’àrea de Dret internacional privat de la URV des de 2004. Diploma d’estudis avançats en el Departament de Dret i Economia internacionals. Doctora en Dret per la Universitat de Barcelona. La seva principal línia d’investigació es centra en el Dret d’estrangeria. Autora d’una monografia i de varies publicacions en obres col.lectives i revistes científiques. Participa en varis projectes de recerca competitius. Ha fet estades de recerca a la Universitat holandesa de Nijmegen, a l’Institut suís de Dret Comparat i al King’s College de Londres.

Dra. Silvana Canales Gutiérrez

Professora de Dret internacional privat i investigadora postdoctoral de la URV. Doctora cum laude amb esment internacional i premi extraordinari de Doctorat de la URV (any 2023). Premi extraordinari de màster en Dret de l’empresa i de la contractació de la URV (any 2019). Originalment, és advocada de la Universitat Sant Tomàs-Colòmbia (2006-2012), Magíster en Dret d’Universitat Nacional de Colòmbia (2015-2018) i amb postgrau en Dret comercial i dels negocis de la Universitat Sant Tomàs-Colòmbia (2013-2014). Va obtenir la distinció de meritòria per la Universitat Nacional de Colòmbia per la seva tesi de màster anomenada “Bitcoin, la moneda descentralizada de curso voluntario como equivalente funcional del peso colombiano” (2018). El seu camp de recerca se centra en Dret internacional privat tant de la Unió Europea com de Llatinoamèrica, dret dels consumidors, contractes en línia, plataformes digitals, allotjaments turístics, contractes d’arrendament, drets reals, contractes atípics, criptomonedas, contractes intel·ligents, entre altres.

Lluc Font Pomarol

És investigador predoctoral al Science and Engineering of Emerging Systems (SeesLab) de la Universitat Rovira i Virgili sota la direcció del Prof. Roger Guimerà (SeesLab) i la co-direcció del Prof. Sergio Nasarre (Càtedra UNESCO d’Habitatge). Té una beca de projecte amb la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. És graduat en Física per la Universitat de Barcelona (2017) i obtingué el màster en Modelització per la Ciència i l’Enginyeria per la Universitat Autònoma de Barcelona (2018). La seva recerca se centra en l’anàlisi de dades de les sentències judicials a través de l’estudi i el modelatge de les xarxes de cites que formen juntament amb les lleis i els seus articles.

Andrés Labella Iglesias

És llicenciat en dret i advocat des de 1996. Oficial de Registre de la Propietat des de 2001, amb destinació en el Registre de Martorell-2. Realitza la seva tesi doctoral per tal de desvetllar el paper de l’habitatge i dels edificis per assegurar el dret a la vida independent i en la comunitat de les persones amb discapacitat, garantit en la Convenció de Nova York.

Pablo Ruiz Osuna

És llicenciat en Dret (2016), amb Màster en Dret de l’Empresa i de la Contractació (2018-2019) i Màster de l’Advocacia (2017-2019). Actualment és investigador predoctoral a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat becat pel Programa Martí i Franquès d’ajuts a la investigació (2019PMF-PIPF-11) per a dur a terme la seva tesi doctoral, la qual versa sobre els robots intel·ligents com a nous ciutadans de la ciutat del futur. La seva investigació farà una primera aproximació sobre la necessitat d’elaborar una regulació integral de la robòtica que garanteixi un marge d’actuació ètic de la intel·ligència artificial en la nostra societat i un règim de responsabilitat pels danys que provoquin els robots.

Rui Feng

És llicenciada en Dret de la Universitat Normal de Beijing (2013-2017). És Màster de Dret de l´Empresa i dels Negocis de la Universitat de Barcelona (2017-2019). Actualment és investigadora predoctoral a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. La investigació se centra en la protecció del dret a l’habitatge a partir d’un estudi de les tinences intermèdies i des de la perspectiva del dret comparat.

Ashjan Alsane

Tinc un màster en Dret (LLM) per la Universitat de Mutah a Jordània. Sóc una acadèmica vocacional i dedicada amb una sòlida formació professional tant en docència com en recerca. Tinc una àmplia experiència en la docència de cursos de dret a nivell universitari i també he exercit com a professorat i assessor acadèmic. Aporto una gran experiència en acreditació de qualitat i he estat membre actiu de diversos comitès dedicats a millorar els estàndards acadèmics de les universitats tant de Jordània com de l’Aràbia Saudita. Actualment, estic realitzant la meva recerca doctoral en dret civil sota la direcció del Prof. Sergio Nasarre-Aznar de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili.

Francesc Garriga Colom

Llicenciat en Dret a la Universitat Central de Barcelona. Advocat en exercici, amb despatx a Cambrils i Barcelona, ​​es va iniciar fa gairebé 30 anys en diferents àmbits del dret, sobretot en el dret de família, fins a especialitzar-se en el dret urbanístic i de la construcció, col·laborant amb importants despatxos de advocats, tant nacionals com internacionals, i combinant l’àmbit de la docència i el pas per la política com a conseller d’Urbanisme i Obra Pública de l’Ajuntament de Cambrils. Va ser Observador Internacional a les eleccions de Nicaragua, l’any 2001, i va estar a El Salvador com a observador de la Gestió de Fons Comunitaris. Ha estat assessor extern (letrado de zona) de l’entitat financera La Caixa de Pensions, així com de diferents associacions i gremis. Va ser professor del Màster Immobiliari a la Universitat de Barcelona, ​​coordinat pel professor Gonzalo Bernardos i professor de l’Institut de Formació del Baix Camp de Reus, als mòduls de Administració Jurídica. Va impartir classes a CIDEM, a la seu de Barcelona i Tarragona, dins dels cursos de formació de tècnics. També ha impartit diferents conferències i articles sobre les modificacions de la Llei de Arrendaments Urbans i sobre les modificacions de la Llei del Sòl, organitzades per l’Agrupació de Promotors i Constructors de la Província de Tarragona. Imparteix docència en el Curs Agente Immobiliari i Gestió de la Propietat (Fundació URV). La seva línia d’investigació és el dret a la ciutat i la influència de l’urbanisme sobre les persones que l’habiten.

Anteriors investigadors/es

Investigadors/es que han dut a terme recerca a la Càtedra d’habitatge

Dr. Alessandro Dinisi

És investigador a la Universitat de Pisa, Departament de Dret, Curs de Ciències Jurídiques, Dret Privat i va fer la tesi en co-tutela amb la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili. Té un mestratge en dret (cum laude) en la Universitat de Pisa. La seva recerca de doctorat va ser sobre la institució de possessió en el dret civil, centrant-se en els casos d’exclusió d’habitatge protegits a nivell europeu i internacional (UE i TEDH). En el marc de la seva investigació, ha publicat alguns articles en revistes nacionals i ha participat en conferències nacionals i internacionals. Durant el període de doctorat, ha desenvolupat un altre camp de recerca sobre dret ambiental, participant en un Projecte d’Investigació sobre “Instruments públics i privats per regenerar terrenys industrials abandonats”. Gràcies a això, ha publicat alguns capítols de llibres. Els seus camps de recerca són dret de propietat, possessió, dret a l’habitatge, jurisprudència del TEDH i dret privat ambiental.

Dr. Federico Adan Domènech

Catedràtic de Dret processal. Llicenciat en Dret per la Universitat deNavarra i Doctor en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. Ha realitzat diferents estades de recerca a l’Dipartamento di Scienze Giuridiche dell’Università degli studi di Bologna. Investigador principal de dos projectes competitius. Autor de 5 monografies relacionades amb la tutela judicial de l’habitatge, autor de més de 50 articles en revistes especialitzades, i coautor d’obres col·lectives. Director del màster d’accés a l’advocacia durant tres anys acadèmics. Exdegà i responsable dels estudis de dret de la Facultat de Ciències jurídiques de la Univesitat Rovira i Virgili. Responsable de la Comissió de formació de dret processal del Col·legi d’Advocats de Tarragona. Obtenció del Premi Feixó Carreras i Ferrer Eguizabal atorgat per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

Dra. Elisabet Cerrato Guri

És professora agregada de Dret Processal a la Universitat Rovira i Virgili, doctora en Dret per la mateixa universitat amb Certificació de Qualitat (2008) i Premi Extraordinari de Doctorat (2009). Actualiament és la investigadora principal del Projecte R + D “Nuevos retos de género del derecho probatorio” (PID2020-115304GB-C22), finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación. Ha participat en 14 projectes d’investigació, obtinguts en convocatòries públiques i competitives, dels quals s’han derivat més de 40 publicacions. És autora de les monografies: “La ejecución civil privada: realización por persona o entidad especializada (2008) i “La tutela sumaria de la posesión en la LEC (2011)”; i coautora de la monografia:  “Protección de las víctimas de violencia de género en la Unión Europea (2014)”; ha publicat més de 20 articles en revistes jurídiques indexades i més de 30 capítols de llibre en editorials indexades als “Indicadors d’editors acadèmics”. Ha participat com a ponent en més de 70 congressos, seminaris i jornades nacionals i internacionals, dels quals destaca “Estudio comparado entre la exhibición documental de terceros y la “disclosure against a person not a party” en el proceso civil”, al Congreso Mundial de Derecho Procesal de la Asociación Internacional de Derecho Procesal, Kōbe (Japó) novembre 2019. Les seves principals línies de recerca són: 1) l’execució civil privada, aplicada tant en els processos d’execució hipotecària com en els processos concursals; 2) el dret probatori en l’àmbit de la violència de gènere. És la cofundadora de la primera spin-off jurídica de la Universitat Rovira i Virgili, per la intermediació en la venda / subhasta de béns judicialitzats.

Dra. Rosa Maria Garcia Teruel

És doctora en Dret amb menció internacional i premi extraordinari de doctorat i amb Màster en Dret de l’Empresa i la Contractació per la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és investigadora postdoctoral de la Càtera UNESCO d’habitatge. La seva tesi versà sobre els aspectes legals de la rehabilitació per renda en els arrendaments urbans com a forma alternativa d‘accès a l’habitatge, projecte que va ser finançat per la Generalitat de Catalunya amb una beca FI-DGR 2015 i que va obtenir la menció cum laude. En l’àmbit de l’habitatge, ha publicat diversos articles i capítols de llibre i els ha presentat en més d’una vintena de conferències, tant a nivell nacional com internacional (Dinamarca, Portugal, França, Hongria, Regne Unit, Albania, Països Baixos, etc.). Participa en diversos projectes d’investigació competitius i ha realitzat estades de recerca al Zentrum für Europäische Rechtspolitik de la Universitat de Bremen (agost-octubre 2017) i a la Universitat de Groningen (2018). És docent al Grau en Dret URV i al Curs d’Agents Immobiliaris FURV. Les seves línies de recerca són el Dret d’arrendaments, de la construcció, propietat, polítiques d’habitatge i mecanismes de finançament alternatiu en la promoció immobiliària.

Dorit Garfunkel

Graduada en Història i Dret per la Universitat de Tel Aviv, a més de tenir un Màster en Planificació Urbana pel Technion – Israel Institute of Technology. Ara, està realitzant un doctorat al Technion – Israel Institute of Technology. Després de la seva estada a la Càtedra d’Habitatge (URV), la Sra. Garfunkel ens explica la seva experiència: “Després de tornar a casa i recordar la meva visita a Tarragona, m’agradaria compartir amb vostès el meu agraïment per fer d’aquesta visita una experiència més reeixida i agradable. Prof. Nasarre i tot l‘equip de la Càtedra d’Habitatge van ser molt hospitalaris, servicials i em van donar suport més enllà de totes les expectatives. He trobat un ambient molt acollidor. La meva visita em va obrir noves perspectives sobre els temes de la meva investigació. Em sento molt afortunada d‘haver pogut conèixer a molta gent interessant i beneficiar-me de les discussions i els comentaris sobre el meu treball, la situació a Catalunya, els problemes a què s’enfronten, les idees i les polítiques que se segueixen. Aquestes idees seguiran guiant el meu treball futur i pensament’’.

Dr. Brano Glumac

És investigador de l’Observatori de l’Habitatge en el Departament de Desenvolupament Urbà i Mobilitat de LISER des de maig de 2016. Abans d’unir-se a LISER, va treballar des de 2012 com Assistant Professor al Built Environment Department de la University of Technology d’Eindhoven (TU ) / e), on va impartir docència en 9 cursos i dirigir 41 projectes de màster. Al juliol de 2012 va finalitzar el seu doctorat sobre propietat immobiliària i urbanisme en el programa de doctorat de Disseny i Sistemes de Suport de Decisions al TEU / e. Durant el seu doctorat va rebre el Premi ETS al millor treball. A la mateixa universitat va obtenir el 2007 el Màster en Administració i Desenvolupament Immobiliari. Amb anterioritat va estar treballant com a arquitecte i urbanista a la seva ciutat natal, Belgrad, on també va començar els seus estudis obtenint la llicenciatura o títol equivalent de Màster en Arquitectura i Planificació en 2005. La seva àmplia investigació se centra des de l’obtenció del seu doctorat en els models quantitatius aplicats en el sector immobiliari i la planificació urbana, amb especial interès en les eines de suport a la presa de decisions perquè els usuaris finals puguin experimentar tot el potencial dels models i conjunts de dades disponibles. És l’autor principal de 2 working papers i 10 articles de revistes revisades per parells, entre les que es troben al Journal of European Real Estate Research, Journal of Corporate Real Estate Research, el ASCE Journal of Urban Planning and Development, l’Environment and Planning B: Urban Analytics ila Research, el ASCE Journal of Urban Planning and Development, l’Environment and Planning B: Urban Analytics and City Science i la Land Use Policy. Els seus treballs més recents versen sobre la valoració del preu de l’habitatge i el desenvolupament de nous conceptes d’habitatge per a un món cada vegada més mòbil. Aquestes dues àrees d’investigació s’aborden en dos projectes recents.

El primer, que versa sobre la valoració del preu de l’habitatge, és un projecte l’objectiu és proporcionar una valoració immobiliària adequada per a les transaccions immobiliàries nacionals i transfrontereres, i permetre, així, que els ciutadans puguin prendre decisions més informades, objectives i en millors condicions en el mercat de l’habitatge. Per tant, aquest projecte proporciona un model de valoració automatitzat per a propietats residencials que es basa en dades no convencionals generats per prosumers (productors i consumidors) i minimitza els recurrents biaixos de valoració. En la majoria dels països hi ha una manca d’accés a les dades recopilades pels ciutadans necessaris per a construir qualsevol model o índex de valoració automatitzat, a les economies més desenvolupades perquè es registren principalment en documents notarials i en bancs minoristes. D’altra banda, les persones cometen errors quan valoren la propietat. La idea és, per tant, no només oferir bones estimacions del valor de mercat sinó també proporcionar informació fiable i ajudar els usuaris finals a explotar-la de la millor manera possible. Eventualment, els beneficiaris d’aquest projecte són famílies o prosumers que volen comprar o vendre el seu habitatge. Aquest enfocament els permetria determinar de manera independent un preu de venda adequat d’una propietat residencial o establir un marge de negociació apropiat. Ja s’han donat els primers passos d’aquest projecte, i una part s’ha desenvolupat durant la meva estada com a professor visitant a la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona. He passat tres setmanes excel·lents que m’han proporcionat el temps i la inspiració necessaris per a la nostra primera publicació conjunta. M’agradaria mostrar aquí el meu més profund agraïment a l’equip de la Càtedra UNESCO d’Habitatge i especialment a la Gemma, la Núria, Rosa Maria, Jordi i Sergio, que han fet que la meva estada no només sigui productiva sinó també especialment agradable.

Dra. Isabel de la Iglesia Monje

És professora titular de la Facultad de Derecho en la Universidad Complutense de Madrid (UCM), amb tres sexennis de recerca, quatre quinquennis de docència, i avaluada com a professora excel·lent (programa Docentia), amb premi en la seva labor. Acadèmica de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación de Madrid, sòcia de IDADFE, i, col·laboradora habitual de la Revista Crítica de Derecho Inmobiliario. Amb més de 200 publicacions, en àmbit de família, menors, responsabilitat civil i contractes. Directora del Grup de Recerca (UCM Dret de danys. Dret de la contractació). Ha dirigit 3 tesis doctorals. Va iniciar la seva tasca investigadora amb la concessió d’una Beca Predoctoral UCM en 1990-1994 i la realització de la seva tesi. Ha participat com a ponent o presentat comunicacions en més d’una vintena de Congressos i Jornades científiques nacionals i internacionals. Ha participat en més d’una vintena de projectes d’innovació docent sent en un IP, i participat en diversos projectes de recerca. H fet estades de recerca en algunes de les més prestigioses universitats estrangeres com: Coïmbra (2017), Càtedra UNESCO d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona 2021), Porto (2021-2022). Avaluadora de la ANECA. Gerent de la Fundació Col·loqui Jurídic Europeu.

Dr. Katarzyna Królikowska

Durant la meva estada a la Càtedra d‘Habitatge de la URV a Tarragona, em vaig concentrar en la investigació sobre el fonament teòric de traspassos legals i endeutament legal en la llei d’habitatge i la propietat.El romandre aquí em va donar una excel·lent oportunitat per discutir i explicar el concepte de propietat compartida i temporal que va ser introduït en el Dret Català a 2015. El meu programa d‘investigació sobre la migració de les formes de tinença intermèdies de dret comú en l’ordenament jurídic civil , la qual es va desenvolupar abans que jo arribés, ha fet que es realitzin diferents esdeveniments interessants, a més d’una inspiradora conferència sobre la propietat compartida i el workshop internacional compartida amb una investigadora israeliana. L‘estada va ser tan estimulant que estic treballant en un un article d’una revista per a la seva publicació en base a aquesta investigació i als quals, s‘aplicaran alguns dels meus troballes a un comentari a la llei polonesa sobre les cooperatives d’habitatges. Durant la meva estada a la Càtedra d‘Habitatge també vaig treballar el desenvolupament de formes de tinença de vacances de temps compartit, especialment en la influència mútua de la legislació nacional i l’experiència a Catalunya sobre la nova Directiva de Temps Compartit de la UE i sobre la forma en què la Directiva es va dur a terme a l’estat espanyol i els Codis civils de Catalunya. És per això que estic fent un article que es publicarà sobre aquest tema a Polònia, el qual ajudarà a millorar la legislació polonesa en el nostre creixent mercat intern. La meva estada de recerca a la Universitat de Tarragona ha estat una gran experiència en tots els comptes. He après més del que esperava a l‘àmbit català, de propietat espanyola i europea i la llei d’habitatge. El director em va proporcionar les instal·lacions necessàries per a la conducció del meu projecte d‘investigació. Les interaccions amb els altres investigadors, així com, amb els assistents dels tallers organitzats sobre l’àmbit, han estat intel·lectualment molt estimulandors. El personal és molt amable i servicial. Tarragona és una ciutat segura i tranquil·la que s‘adapta per estudiar i viure. Hi ha un campus universitari i una biblioteca amb fàcil accés als materials per al meu estudi, tots dos ben situats. Tarragona posseeix un conservat casc antic romà, on construccions de 2300 anys, donen una idea dels esdeveniments significatius romans a l’habitatge. Als voltants de la ciutat es pot observar el mercat actual de l‘habitatge en el moment de recessió econòmica global que resulta en la reducció de l’activitat de la construcció després auge de l‘habitatge, urbanitzacions socials i les formes en què s’allotgen els immigrants. Per resumir, Tarragona és el lloc perfecte si vols aprofundir el seu interès en la comparació internacional de tinença de l’habitatge a Europa”.

Dra. Elga Molina Roig

Responsable de l’Oficina d’habitatge del Consell Comarcal del Tarragonès. Llicenciada en Dret, amb Màster en Dret de l‘empresa i la contractació i Diplomada en Administració i Gestió Immobiliària. Doctora en Dret des del 2017 amb Excel.lent Cum Laude de la tesi “Una nueva regulación para los arrendamientos de vivienda en un contexto europeo”. La seva trajectòria professional ha transcorregut en els diferents àmbits del sector immobiliari: en un primer moment en el sector d’agència immobiliària, d‘administració de finques i de construcció i promoció immobiliària i, actualment, en el sector públic en polítiques d’habitatge social. Des de l‘any passat col·labora amb el Grup d’Investigació d‘Accés a l’Habitatge com a national reporter del Projecte del 7è Programa Marc TENLAW. Ha assistit i col·laborat en l‘organització del 25è Congrés Internacional de la European Network for Housing Research:  “overcoming the crisis, integrating the urban environment”, on presentà una comunicació sobre la problemàtica actual dels arrendaments urbans. A més, ha realitzat diverses conferències, seminaris i tallers sobre les polítiques públiques del lloguer de la Generalitat de Catalunya i sobre l’emancipació juvenil.

Dra. Estela Rivas Nieto

Primera Sots-directora de la Càtedra UNESCO d’Habitatge (2013-agost 2022)

Professora de Dret Financer i Tributari en la URV (des de 1997). És autora del llibre Els Tributs atípics (Marcial Pons, 2006), ha publicat més de 27 capítols de llibres i té més de 28 articles científics publicats a Espanya, França, Brasil, Argentina i Veneçuela. Ha participat en l’organització de 50 congressos, jornades, workshops i webinars, nacionals i internacionals. Ha impartit més de 45 conferències a Espanya, França i en diversos països llatinoamericans. Ha participat en més de 21 projectes de recerca: “La fiducia i el trust en el context internacional d‘Iberoamèrica i Espanya” (I+D); “Teacy Law and Housing Policy in Multi-level Europe” (UE); “Dret Tributari Internacional”; (AGAUR), “Reformant les tinences de l’habitatge: proposta tributària per a una ordenació integral de l’habitatge en propietat i en lloguer” (I+D); “Aspectos financieros, tributarios y comerciales de la vivienda colaborativa” (I+D); R2B Diseño y comercialización de un “Certificado de buena gestión de vivienda social (FURV). I actualment és la segona IP de l’I+D “Movilidad, vivienda urbana y vivienda rural en la era digital post covid-19: tributos, aduanas y situación financiera” i l’IP principal del projecte amb la Diputació de Tarragona “La tributació de l’habitatge en el món local”. Ha estat Secretària, Vicedegana i Responsable del Sistema Intern de la Garantia de la Qualitat de la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV. Premi del Consell Social de la URV a la qualitat docent 2022. Els seus camps de recerca són la tributació internacional, els Convenis per evitar la doble imposició, el fideïcomís, el trust, la fiducia, els principis constitucionals tributaris, la fiscalitat immobiliària i l’economia col·laborativa.

Orcid ID: 0000-0002-4097-194X

Dra. Maridalia Rodríguez Padilla

És investigadora postdoctoral a la Càtedra UNESCO d’habitatge i professora associada del Departament de Dret Civil, Processal i Financer de la URV. Doctora en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) on va obtenir Excel·lència Cum Laude, Màster en Investigació Avançada i Especialitzada en Dret per la Universitat de Múrcia (UMU) reconeguda com Magister Honorable, i Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Santo Domingo (UASD) amb la distinció Magna Cum Laude. S’ha especialitzat en la recerca sobre dret civil i immobiliari, concretament en temes d’habitatge i instruments jurídics financers per a l’accés a l’habitatge assequible, a més, actualment s’especialitza en temes d’habitatge urbà i ciutat. Ha participat en diferents projectes d’investigació com el “Proyecto sobre vehículos financieros y vivienda asequible” i l’actual “Certificado de Buena Gestión de Vivienda Social (CVS)” un dels projectes guanyadors de la convocatòria 2020 de Research To Business (R2B) de la Fundació URV. Ha presentat ponències en diversos congressos, nacionals i internacionals, i és autora de diferents articles científics, així com de el llibre titulat “El fideicomiso inmobiliario y la inversión extranjera como instrumentos para mitigar el déficit habitacional” que és producte de la seva tesi doctoral i que forma part de la col·lecció “Dret de l’habitatge” de l’editorial Tirant lo Blanch.

Dr. Lorcan Sirr

Expert en polítiques d’habitatge a Irlanda i professor d’habitatge, economia urbana i mètodes de recerca a la Dublin Institute of Technolgy, a Irlanda. És editor de diversos llibres, entre ells ‘Dublin‘s Future: new visions for Ireland’s capital city‘ (Liffey Press, 2011), i més recentment, ’Renting in Ireland: the social, voluntary and private rented sectors’ (Institute of Public Administration, 2014). També és autor de comunicacions sobre habitatge, sobre el futur de l’educació superior, i en particular, sobre el lloguer. El Dr. Sirr escriu de manera regular per a diaris irlandesos com ‘The Irish Times’ i ‘Irish Independent’, i també ofereix anàlisis d’habitatge i del mercat de lloguer per a la televisió i la ràdio irlandesa. Actualment s’està centrant en la investigació de noves formes d’oferir habitatge basades en el mètode de licitació i contracte utilitzat per l’entrega d’infrastructures a gran escala. Lorcan té un màster de la Universitat Catòlica de Lovaina, i un màster i un doctorat de la Universitat de Manchester.

Dra. Milenka Villca Pozo

És professora de Dret Financer i Tributari de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili des de l’any 2008. Va obtenir el Doctorat europeu en Dret a la Universitat Rovira i Virgili l‘any 2012, pel qual va rebre el premi extraordinari de doctorat. Ha estat Supernumerària del Jutjat Administratiu, Coactiu Fiscal i Tributari de la Cort Superior de Districte d’Oruro (Bolivia). És autora d‘una monografia sobre els aspectes jurídics-tributaris del fideïcomís en la Comunitat Andina i coordinadora de les obres: “Direito tributário, econômico e democracia sob a perspectiva da União Europeia”, i “Docencia virtual y experiencias de innovación docente”. Ha col•laborat també en diferents obres col•lectives i ha publicat en revistes estatals i internacionals. A més, ha participat com a ponent i com a membre del comitè organitzador en diversos seminaris, jornades i congressos tant d’àmbit nacional com internacional. També ha participat en diferents projectes d’R+D consolidats de caràcter jurídic i financer, i durant el període 2013-2015 ha estat coordinadora del projecte “Grup d’Innovació Docent de la Facultat de Ciències Jurídiques”, aprovat i finançat per l’ICE-URV. Les seves línies principals de recerca són la fiscalitat dels fideïcomissos i trust, fons d’inversió, comerç exterior, beneficis empresarials i tributació internacional.

Dr. Kurt Xerri

Doctor europeu en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. La seva recerca se centra en les polítiques d’habitatge malteses de postguerra amb especial atenció a la legislació d’arrendaments urbans. S’ha graduat com a Doctor of Laws (LL.D) i té un màster (cum laude) amb la Universitat de Malta; també ha participat com a investigador novell al Projecte europeu TENLaw, coordinat per l’Institut Universitari Europeu (Bremen), així com al Projecte Pilot de la UE sobre prevenció de desnonaments i sensellerisme, on ha estat seleccionat com a reporter maltès pel Consorci de gestió. A part d’aquestes contribucions, ha elaborat articles, conjuntament amb el Prof. Dr. Sergio Nasarre-Aznar (URV), el Dr. David Zammit (Universitat de Malta) i la Prof. Maria Olinda Garcia (Universitat de Coimbra), i ha presentat els seus treballs en diverses conferències, entre d’altres: ENHR2014, Conferència a Edimburg, trobades del TENLaw a Tarragona (juny 2013), Delft (gener 2014) i Ljubljana (octubre 2014), i també la 19a trobada de la  Common Core of European Private Law a Torí (2013). També és professor ocasional a la Universitat de Malta.

Dra. Leticia Asumu Bengo

És doctora cum laude en Dret per la Universitat de Navarra, màster en Unió Europea pel Reial Institut d’Estudis Europeus (Saragossa) i llicenciada en Dret per la Universitat de Saragossa.

La seva especialització en el camp dels drets humans d’arrel social va propiciar l’elecció del tema de la seva tesi doctoral titulada “El dret a l’habitatge des d’una perspectiva multinivell. Els casos d’Espanya i de Guinea Equatorial”. Es tracta d’un estudi comparatiu que aborda la protecció del dret humà a l’habitatge, en les dimensions internacional, regional i domèstica.

El seu exercici acadèmic i formatiu inclou la participació periòdica en conferències, seminaris i fòrums de debat, tant a nivell nacional com internacional; entre altres: Universitat de Navarra (Espanya), Strathmore University (Kenya); UNED-Centre d’Estudis Afro-Hispànics (Espanya), Syracuse University (Estats Units), Consell de Drets Humans de l’ONU (Ginebra), Comissió Europea (Brussel·les), Tribunal Europeu de Drets Humans (Estrasburg), Banc Europeu d’Inversions ( Luxemburg).

Actualment és col·laboradora de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, on fa una estada postdoctoral. El seu camp de recerca engloba els temes següents: el dret a la ciutat; l’estudi de l’habitatge des d’un enfocament basat en els drets humans; i l’abast dels Objectius de Desenvolupament Sostenible als països africans.

Emma López Solé

És Llicenciada en Dret per la Universitat Rovira i Virgili, LLM in International & European Law (Ruskin University, Cambridge, UK) i Màster en Resolució Alternativa de Conflictes: Mediació (IL3-Universitat de Barcelona). Especialista en resolució de conflictes civils, d’empresa i organitzacions. Ha exercit com a jutge substitut a la província de Tarragona. Va començar a treballar en l’àmbit de Resolució Alternativa de Conflictes (ADR) l’any 2003 com auditora i gestora de la marca de qualitat en mediació de la Legal Aid Agency al Regne Unit. Advocada col•legiada núm. 2140 del Il•lustre Col•legi d’Advocats de Tarragona (ICAT); mediadora homologada del Centre de Mediació de Dret Privat del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya; del CEMICAT i del registre de mediadors del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya. Va ser sòcia fundadora d’ADDO Conflict Resolution. Des del 2012 és la codirectora i coordinadora del postgrau de mediació de la Fundació Universitat Rovira i Virgili.